Maca Hot Chocolate

Här är ett recept på varm choklad med lite kryddning, och info om ingredienserna.

Maca är hjälten i receptet, den förstärker kakao smaken och är otroligt nyttig. Maca är en rot som använts i Mellan- och Sydamerika sedan urminnes tider. Maca reglerar kvinnliga hormoner, dämpar mensvärk och stabiliserar humöret. Den är också sagd att vara en afrodisiakum :)

Lilla Lotus recept

Kakao och Maca

OM KAKAO

Kakao ska vi inte snacka om alltför länge men det är otroligt nyttigt och rikt på antioxidanter. På bilden nedan ser du råa kakao bönor från Costa Rica. I sin råaste form är kakao nyttigare än blåbär! Den du. När kakaon görs till ”klassisk choklad” säg en Marabou, tillsätts vitt socker i mängder under upphettning och i denna process förlorar kakaon all sin näring.

Lilla Lotus recept

Kakao innehåller nyttiga fetter och jag tror vi människor, och framförallt kvinnor under vissa tider i månadscykeln, behöver nyttigheterna från kakao bönan. Man blir ju extremt sugen på choklad ibland, eller är det bara jag?

Nästa gång du blir sugen, testa att äta lite rå kakao, eller testa denna goda dryck istället för att köpa choklad med vitt socker i- och se om du blir nöjd i mage och kropp!

Jag brukar köpa råa kakao nibs att ha på gröt och jag brukar köpa kakaopulver som inte är fett reducerat eller innehåller något annat än just kakao! Kolla på förpackningen så att det inte innehåller surhetsreglerande medel eller annat tjafs.

Jag vill ha det så rått som möjligt men ändå så gott som möjligt. Jag tycker om till exempel Kung Markattas ekologiska Kakao och ibland, när jag inte är lyckans dam som har rå kakao från Peru i hushållet, köper jag också kakaon på BaraBraMat. 

 

DET SOM BEHÖVS

  • 1 kopp Mjölk (havre-, nöt- eller rismjölk, eller blanda 50/50 med komjölk)
  • Färsk Ingefära efter smak
  • 1 msk Kakaopulver
  • 2 tsk Maca pulver
  • Kryddor efter smak: Kanel, Kardemumma, Vanilj
  • 1 tsk Honung

GÖR SÅ HÄR

1. Mät ut en kopp mjölk av eget val. Häll i kastrull och tillsätt färsk Ingefära. Låg värme på spisen, det är inte så kul när mjölken sprängs. Låt vara i någon minut.

2. Lägg i Kakao, Maca och Kanel, Kardemumma, Vanilj efter smak. Nu blir det garanterat massa klumpar i kastrullen men bli inte ledsen, det trollar vi bort sen. Vispa bara runt med en liten visp och tillsätt 1 tsk honung.

3. Mixa alltihop med stavmixer direkt i kastrullen. Det blir nu fluffigt, slätt och gött.

Häll upp i en kopp eller ett glas. Passar perfekt till frukost, mellanmål, kvälls mys… En varm choklad med krydda och välgörande Maca att njuta av. Mums.

Lilla Lotus recept

Må Väl

/ Marianne